2010.10.15 -

NAPI IDÉZETEK A KISGYERMEKRŐL

2014. március 4., kedd

Tente baba: altatási technikák


7 gyengéd praktika a nyugodt éjszakákért.
baba_alszik_macival
www.cantockphoto.com

Röviden

„…ne felejtsék el, mindig az anyuka érzi mi az, ami igazából jó lehet a kisbabájának.”
Nagyon kevés olyan kicsi van, aki három hónapos kora után végig tudja aludni az éjszakát.
Tudjuk, hogy az esetek többségében ez teljesen normális, az éhség vagy egy kis szeretethiány ébreszti fel őket. Ez együtt jár a fejlődésükkel. Tehát aggodalomra semmi ok: túl fognak jutni ezen a nehéz időszakon.
Addig is összegyűjtöttünk pár trükköt, válogassanak és válasszák ki azt, amelyik a legközelebb áll önökhöz: ne felejtsék el, mindig az anyuka érzi mi az, ami igazából jó lehet a kisbabájának.
1.    Talán drasztikusnak tűnik elsőre, de sokan esküsznek rá, hogy egyhangosan ketyegő óra segíthet az elalvásban. A ritmikus hang nyugtató hatással van a babákra, mert az anyai szívverésre emlékezteti őket.
2.    Be lehet tenni az alvó gyermekhez egy olyan ruhadarabot, amin érződik a szülők illata, ez biztonságot nyújt számára az éberebb alvási szakaszokban.
3.    Sokan az éjszakai szokások átalakítását, illetve azok jobb megismerését tartják a legjobb megoldásnak. Ehhez annyit kell tennie a szülőknek, hogy éjszaka, ha a baba felsír, megnyugtatják és lecsendesítik, majd visszafektetik. Egy kis forgolódás miatt azonban nem kell feltétlenül kikapni a kiságyból. Ha láthatóan nincs baja, nem sír, nem fáj semmije, nem nedvesedett át a pelenka, nem éhes, nem beteg  lehet, hogy egy kis idő elteltével újra mély álomba merül. Sok kisbabának sikerül is, így akár hosszabb időszakot is átaludhatnak, igaz reggel éhesen ébrednek, úgyhogy ezt gyorsan orvosolni kell.
4.    A kórházakban is alkalmazott technika a pólyázás technikája. Ez segít abban, hogy biztonságban érezze magát, akárcsak az anyaméhben. Érdemes tehát utána járni a különböző pólyázási technikáknak és ezek alapján bugyolálni be az apróságokat: nem túl lazán, éppen annyira szorosan, hogy a köréjük csavart textil az anyaméh biztonságát idézze.
5.    Álljanak ellen a kísértésnek és ne sötétítsenek be a nappali alvásokhoz, sőt, az sem feltétlenül szükséges, hogy mindenki lábujjhegyen járjon. Fontos, hogy az első hat hétben hozzászokjanak a méhen kívüli világhoz. Amíg az anyukájuk hasában voltak a babák, a mozgás lenyugtatta és álomba ringatta őket, míg este, amikor pihenni tértek a babák általában ébren töltötték az éjszakát.
6.    Kezdetben az együttalvás is segíthet. Kicsit kényelmesebb lehet a közelség abból a szempontból is, hogy az éjszakai etetéseket és pelenkacseréket gyorsabban lehet kivitelezni. De a szülői közelség ugyanúgy megnyugtató lehet.
7.    Zene helyett fehérzaj: a fehér zajt olyan hangok alkotják, mint a porszívó, a hajszárító vagy a centrifuga zörgése. Ezek állítólag segítenek az újszülöttnek álomba szenderülni, mert a méhben töltött időszakból ismerősek lehetnek, eszébe juttatják az anyai szívverést és véráramlást, ezért összkomfortosabban érzik magukat a hatására. Árulnak már fehérzaj CD-ket. Egy próbát megér, még akkor is, ha elsőre viccesen hangzik az ötlet. De arra mindenképpen figyeljenek, hogy ne legyen durva, bántó, zavaró és túlságosan hangos, mert az árt a baba idegrendszeri fejlődésének!
Szerző: Geda Zsófia
(Forrás: tescobaba)
Egyedi fenykepes ajandekok