2010.10.15 -

NAPI IDÉZETEK A KISGYERMEKRŐL

2014. március 4., kedd

Íme, a legjobb módszer a babák megnyugtatására


A szülői ölelésben a kisbabák pulzusa csökken. Az újdonsült anyukák is hamar megtapasztalják, hogy ha babájukat felemelik és ringatják, akkor sokkal gyorsabban megnyugszik. A japán tudósok nem elégedtek meg a hétköznapi emberek számára egyértelmű magyarázattal: az anyai közelség, az emberi érintés váltja ki a megnyugtató hatást.
Why-Do-We-Stigmatize-Non-Custodial-Moms

Röviden

Bármilyen meglepő is egészen eddig tudományosan nem támasztották alá a kisbabákra gyakorolt megnyugtató hatását az ölelésnek, a sétálásnak és a ringatásnak. Egészen mostanáig. Ami eddig köztudomású volt, most már a tudósok szemében is megállja a helyét.
Dr. Kumi O. Kuroda, a Japánban található Riken Brain Science Institute neurobiológusa csapatával együtt azt állítja, hogy az anyai ölelés nyugtató hatását egy sor összehangolt reakció váltja ki, beleértve az idegi-, a motoros- és a szívműködést is. A csapat EKG méréseket végzett a kicsiken, és megállapították, hogy a szívritmusuk szinte azonnal csökkent, miután anyukájuk felvette őket. Ezzel együtt a sírást és a mocorgást is abbahagyták. A kapott EKG eredményeket összehasonlították az ülő anyuka kezében tartott kisbabák EKG eredményeivel, és megállapították, hogy a sétálás, a ringatás sokkal inkább megnyugtatja a piciket.
A vizsgálatban két pozíciót monitoroztak a tudósok, az egyikben harminc másodpercig az anyukákat arra kérték, hogy ülve tartsák ölükben a kisbabákat, majd a megadott idő elteltével járkálva és ringatva kellett ugyanezt megtenniük. Míg ülés közben gyakran keserves sírásba kezdtek a kis vizsgálati alanyok, ez azonnal abbamaradt, amint anyukájuk felállt velük és sétálni kezdett. Amikor pedig újra leült, újabb sírási és nyugtalansági fázis következett.
Ez a hirtelen reakció a kutatást vezető Dr. Kuroda-t is lenyűgözte, aki hangsúlyozta, hogy ezzel szemben a felnőtteknek jóval több időbe telik, mire meg tudnak nyugodni. Szerinte egy speciális, csak a csecsemőkre jellemző jelenséggel állunk szemben.
A csapat összehasonlítási alapként egereken is elvégezte a méréseket és arra a következtetésre jutottak, hogy az egérkölykök szívritmusa egy másodperc alatt csökken, a kisbabáknak ezzel szemben akár három másodpercre is szükségük van ugyanilyen eredmény eléréséhez. Ami még így is jóval felülmúlja a felnőttek eredményeit.
További érdekesség, hogy a tudósok csak hat hónaposnál fiatalabb kisbabákat vizsgáltak, így azt is meg tudták állapítani, hogy a három hónapos, vagy annál, kisebb piciknél a jelenség sokkal dominánsabb volt.
Összefoglalásként a hozzáértők megállapították, hogy mind az egerek, mind pedig az embergyerekek abbahagyták a mocorgást miután felemelték őket. És ugyanezeket a reakciókat más emlős picinyeken is megfigyelték már. Például az oroszlánokra hivatkozva megállapították, hogy amikor az anyuka a szájában cipeli kölykét, akkor az rendkívül relaxáltnak és ernyedtnek tűnik. Ezt a is az összetett reakciósorozat elméletéhez társítják a kutatók, hozzátéve, hogy eddig rajtuk kívül senki sem végzett méréseket ez ügyben.
Egyébként, a hiedelemmel ellentétben a japán tudósok azt is kijelentették, hogy nem csupán az anya személye tud ilyen megnyugtató hatással lenni a kicsikre. Végeztek pár előzetes vizsgálatot, amibe bevonták az apukákat és a nagymamákat is. A kapott eredmények után konstatálták, hogy a reakció pontosan ugyanaz volt, mint, amit az anyuka ölelése váltott ki a kisbabából.
Szerző: Geda Zsófia
(Forrás: tescobaba)
Egyedi fenykepes ajandekok