2010.10.15 -

NAPI IDÉZETEK A KISGYERMEKRŐL

2010. október 16., szombat

MENNYIT KELL A TERHESSÉG ALATT HÍZNI?



Gyermeket vársz, vagy tervezed? Itt az ideje, hogy megismerd a terhességi hízással kapcsolatos legújabb irányelveket! Az elmúlt 20 évben nem változtattak ezeken a számokon, ám a lakosság egyre nagyobb méretet öltő elhízása szükségessé tette az új irányelvek kidolgozását, mely orvosok és táplálkozási szakértők bevonásával történt.
Általánosan elfogadott, hogy már a terhességet megelőzően legjobb az ideális testsúly elérése, a rendszeres testmozgás megkezdése, illetve a megfelelő fogamzásgátlásról való gondoskodás a kívánt testsúly eléréséig. A terhesség során a nők nagy része sokkal többet hízik, mint az szükséges lenne.                                                                                  Az új irányelvek alapját a kismama terhesség előtti BMI száma adja.
Ezek szerint, ha a terhességet megelőzően
- sovány volt: 14-20 kg-ot,
- normál testalkatú volt: 12-17 kg-ot,
- túlsúlyos volt: 7,5-12 kg-ot,
- elhízott volt: 5,5 -10  kg-ot hízhat a kismama a 9 hónap alatt!


Ha a kismama ikreket vár, ezek a számok a következőképpen alakulnak:
- normál testalkatúnál: 13,5-27 kg,
- túlsúlyosnál: 15 -25 kg,
- elhízottnál: 12,5-21 kg-ot hízhat a kismama a 9 hónap alatt!


Az elhízás kockázattal jár!
Te tudod, hogy mit eszel?
Ellenőrizd, hogy amit megeszel, nap mint nap, mekkora a tápanyagtartalma! Ahhoz, hogy ezt tartani tudd, nagyon oda kell figyelni már a terhességet megelőző időszakban is, és a terhesség alatt is az egészséges táplálkozásra. A túl nagy mennyiségű súlygyarapodás a baba és az anya egészsége szempontjából is veszélyeket rejt.
A baba szempontjából azért veszélyes, mert így valószínűleg túl nagy súllyal születik, ami születési sérülésekhez, illetve császármetszéshez vezethet, ezen kívül igen nagy a cukorbetegség kockázata.
Csak napi 300 kalória pluszt!
A normális, egészséges terhesség fenntartásához csak napi 300 kalóriával van többre szüksége a szervezetnek, így a "kettő helyett kell enni" régi szlogenjét jobb mihamarabb elfelejteni! Amennyiben a normális napi energia-bevitelhez viszonyítjuk, ami kb. 1800-2000 kalória, akkor a plusz, a 300 kalória, ennek egyhatodát jelenti. Tehát csak alig valamivel kell többet enni!
Kevesen tartják be.
A szakemberek szerint a legnagyobb baj az, hogy csak nagyon kevesen fordulnak orvoshoz a terhesség tervezése előtt, és nekik is csak töredékük tartja be a terhességet megelőző időszakra vonatkozó utasításokat. 
Éppen ezért is  javasolják a túlsúlyos nőknek, hogy halasszák el a teherbeesés tervezett időpontját akkorra, mikor sikerül megszabadulniuk pár kilótól. Noha ezt sokan nem értik meg, fontos hangsúlyozni, hogy a saját és leendő gyermeke érdeke is ezt kívánja, illetve a gyermek ellátásával kapcsolatos mindennapi teendők mellett sokkal nehezebb lesz időt szakítaniuk az ideális testsúly elnyerésére.
(Forrás: WEBBeteg - CS. K.)