2010.10.15 -

NAPI IDÉZETEK A KISGYERMEKRŐL

2010. november 6., szombat

HOL RONTHATJUK EL A GYEREKNEVELÉST?


Az egy-három éves gyermekek ma úgy táplálkoznak, hogy jó eséllyel lesznek belőlük egészségtelen felnőttek – derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának legfrissebb felméréséből. De mire kell odafigyelni?
A gyerek nem kis felnőtt, ezért nem eheti azt, amit szülei – az unalomig ismételt frázis ezesetben is igaz. Szülőkként ha már a kezdetektől odafigyelünk a megfelelő vas, kalcium és D-vitamin bevitelére, akkor olyan hiányállapotokból eredő betegségeket előzhetünk meg, melyek a későbbi egészségre is kihathatnak. A só megfelelő adagolásával pedig egészséges irányba terelhetjük gyermekünk ízlését. Íme néhány jótanács.
Túl sok a sóból
Általános egészségügyi probléma Magyarországon, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk. Ennek legfőbb forrása a konyhasó (nátrium-klorid), amelyet nem csak az ételek közvetlen sózásával, hanem az élelmiszerek sótartalmával is elfogyasztunk. A gyermekorvosok kutatásából kiderült, hogy a kisgyermekek a napi sószükségletük (500mg) háromszorosát-négyszeresét fogyasztják el naponta. A hosszantartó túlzott nátriumfogyasztás emeli a vérnyomást és megterheli a gyermek veséjét.
A sok só a vér sűrűségét emeli meg. A szervezet erre úgy reagál, hogy szomjas lesz, és sok vizet iszik, amíg a vér sűrűsége helyreáll, de ennek következtében megnő a keringő vér mennyisége az erekben. Több vér egy zárt rendszerben emeli a nyomást, a vérnyomást. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy gyermekünk ne fogyasszon túlzottan sós ételeket az első három évben, ezzel nem csak a magas nátriumbevitelt kerülhetjük el, de kialakíthatjuk ízlését is.
A korai csontritkulás elkerülése
A csontok, fogak fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium. A felmérés eredményei alapján azonban a kisgyermekek 30 százaléka kevesebbet fogyaszt, mint a napi szükséglet 70 százaléka, ami súlyos problémákat okozhat a későbbiekben. Kalcium hiányában a fogak, és a csontok sűrűsége csökken, ami korai csontritkuláshoz vezethet. Ma már az is bizonyított, hogy a magas vérnyomás is gyakoribb a túl kevés kalciumot fogyasztók között.
A hazai táplálkozási ajánlások szerint már egyéves kortól napi 4-5 dl tejalapú italt vagy annak megfelelő tejterméket kell fogyasztanunk egész életen át, hogy csontjaink erősek maradjanak. Kisgyermekeknél még kiemelten fontos a tejalapú táplálás. Ám a túl korai tehéntej-fogyasztás fokozhatja bizonyos betegségek –allergia, cukorbetegség – kialakulását. Ezért két-három éves kor előtt nem javasolt a tehéntej fogyasztása; a gyermekorvosok ehelyett tejalapú gyerekitalt javasolnak.
Szellemi fejlődés
A vas egyik legfontosabb szerepét a vérképzésben tölti be, de ezen felül kisgyermekkorban az agy és az idegrendszer, tehát a szellemi fejlődésben is aktívan részt vesz. A vizsgálat eredményei szerint a kisgyermekek 80 százaléka vashiányosan táplálkozik. A gyerekek harmada pedig kritikusan alacsony vasmennyiséget fogyaszt. Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de hiánya következményei visszafordíthatatlanok lehetnek.
Vasban gazdag élelmiszerek közé tartoznak például a májfélék, vörös húsok, brokkoli, lencse, tejalapú gyerekitalok, sőt a mák is. A vas felszívódásáról azonban tudni kell, hogy az állati eredetű élelmiszerekből hasznosul a leginkább, azaz 15 százalékban, míg a növényekből alig 5 százalékuk. A vasban gazdag növények (például a spenót) oxálsavat is tartalmaznak, amely meggátolja a vas felszívódását. Tehát, a vasat megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend minden esetben tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket.
A csontfejlődési zavarok elkerülése
A kutatás eredményei alapján a gyerekek 90 százaléka kevesebb D-vitamint fogyasztott, mint az szükséges lett volna. A kalciummal együtt a csontok és fogak fejlődésében fontos zsíroldékony vitamin, hiánya csontfejlődési zavarokhoz vezethet. A  szóban forgó vitamin a nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőrben is képződik elő-vitaminjából. De kiváló D-vitamin források lehetnek például a tengeri halak, margarinok, tőkehalmáj olaj, tojássárgája, gyermekek számára készült termékek, tejalapú gyerekitalok.