2010.10.15 -

NAPI IDÉZETEK A KISGYERMEKRŐL

2013. szeptember 27., péntek

Gyermekszületéshez kapcsolódó intézendők - GYED, GYES és társai

Gyermekszületéshez kapcsolódó intézendők(okmányok, juttatások és kedvezmények)
Amikor végre világra jön várva várt gyermekünk, – akár első, akár többedik gyermekként érkezik, – születése után bizony sokféle adminisztrációt és még több utánajárást igényel. Még jó, hogy a Munka Törvénykönyve már biztosítja a következő lehetőséget: “Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.” (Érdemes a munkaidő-kedvezmény biztosításától esetleg vonakodó munkáltatóban tudatosítani, hogy ez a kedvezmény a munkáltatónak ingyen van, mert amit közterhekkel együtt kifizet rá, azt visszaigényelheti a Magyar Államkincstártól. Ha a munkáltatónál nem működik családtámogatási kifizetőhely, akkor évente kétszer egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon kérhető a visszatérítés.)
 
A baba első saját okmánya a Születési anyakönyvi kivonat, melyet a születési hely (kórház) szerinti illetékes Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala állít ki. Egyes helyeken nem igényel külön utánajárást, mert a babával együtt ezt is hazavihetik a kórházból, máshol valamelyik szülőnek személyesen kell elmenni érte a hivatalba.
 
A társadalombiztosítási ellátások igénybevételéhez a babának is szüksége van TAJ-kártyára, melyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területileg illetékes Regionális Kirendeltsége bocsát ki. A kórházak az Okmányirodákon keresztül hivatalból elindítják az igénylését, amelynek átfutási ideje kb 5-10 munkanap. A TAJ-kártya átvételéig nem lehet elkezdeni a születés után igényelhető ellátások igénylését, mivel mindegyik igénylésénél kérik ezt az okmányt. Esetleges személyes ügyintézéshez a regionális egészségbiztosítási pénztárak ügyfélszolgálatainak  címe, telefonszáma és nyitvatartási ideje elérhetőségei.
 
Ha megvan a TAJ-kártya, el lehet indítani a különféle ellátások igénylését. Az ellátások között vannak alanyi jogon járó ellátások, és biztosítási jogviszony alapján igényelhető ellátások. Az egyes ellátások részletesebb ismertetéséhez kérjük kattints az ellátás nevére.
 
 
Biztosítási jogviszony keretében igényelhető TB ellátások
(munkaviszonyban lévők, vállalkozók, megbízási jogviszonyosok, munkanélküli járadékot, keresetpótló juttatást vagy álláskeresést ösztönző juttatást kapók, egyéni megállapodást kötők)
  • terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS)
  • gyermekgondozási díj (GYED)
Az ellátások az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területileg illetékes Regionális Kirendeltségeinél igényelhetők. Az igényléshez szükséges letölthető nyomatványok elérhetőségét az egyes ellátási formák külön tájékoztató oldalain található linkeken közöljük.


Alanyi jogon járó családtámogatási ellátások
  • egyszeri anyasági támogatás
  • családi pótlék
  • gyermekgondozási segély (GYES)
  • gyermekgondozási támogatás (GYET)
Az ellátások a Magyar Államkincstár területileg illetékes Regionális Igazatóságainál igényelhetők. Az igényléshez szükséges letölthető nyomatványok elérhetőségét az egyes ellátási formák külön tájékoztató oldalain található linkeken közöljük.
 
Családi adókedvezmény
Családi kedvezményre csak a 3 és több gyerekes szülők jogosultak. A szülő akkor tudja érvényesíteni, ha az egyéb adókedvezmények levonása után marad még adóelőlege.
 
 
Babakötvény
 
Az állam minden 2005.12.31. után született magyar gyermek részére életkezdési támogatást biztosít, melyet a Magyar Államkincstárnál születés automatikusan megnyitott befektetési számlán helyez el. Az összeg  csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel, de ha a szülők áthelyezik Start-számlára, egyéni befizetéseikkel (részben államilag támogatottan) gyarapíthatják.