2010.10.15 -

NAPI IDÉZETEK A KISGYERMEKRŐL

2010. december 4., szombat

FOGYNI SZERETNÉL? ÍGY SPORTOLJ!


Tévhit, hogy kizárólag a fogyni vágyók hajlandóak a testmozgásra. A sport energiát szabadít fel, oldja a stresszt és karcsúsít. Bemutatjuk, hogy melyik edzés lenne ideális a számodra, ha megszabadulnál pár kilótól, kerek popsit szeretnél, vagy hajlékony testre vágysz.
1. Ha fogyni szeretnél.
Ha a legfőbb célod az, hogy megszabadulj a felesleges zsírpárnáidtól, irány a kardio edzés, amely alaposan megdolgoztatja a szív- és érrendszeredet, és jól megizzaszt.
A Te sportod:
Válaszd a laza kocogást vagy a gyors gyaloglást. A spinning óra átmozgatja a testedet, miközben megkíméli az ízületeidet. A táncos órák is tökéletesen megfelelnek a célnak, de az ellipszis tréner segítségével is látványosan fogyhatsz. Legalább hatvan percet tölts aktív mozgással, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy beinduljanak a szervezet zsírégető folyamatai. Hetente 3 x 1 óra aktív mozgással garantáltan lefogyhatsz, de csak akkor, ha a sportolás mellett az étrendedre is odafigyelsz!
Tipp:
Ha fogyni szeretnél, étkezz naponta ötször. Ne feledd: ha csak egyszer eszel egy nap, akkor lelassul az anyagcseréd, és nem indul be a fogyás. Mellőzd a cukrokat és a kenyérféléket. Ne feledkezz meg az edzés alatti folyadékbevitelről sem - fogyassz tiszta vizet vagy izotóniás italokat az ásványi anyagok pótlása érdekében.
2. Ha izmosodni szeretnél
Te is azok közé tartozol, akik nem fogyni, hanem hízni szeretnének? Ha túl soványnak érzed magad, és kerekebb popsira, formásabb vádlira vagy látványosabb karizmokra vágysz, erősíts!
A Te sportod:
Szakember segítségével állíts össze egy súlyzós edzőprogramot. Vegyél 1-2 órát, ez alatt megismered a gépek pontos használatát, és a személyi edző azt is elmondja, hogy egy-egy géppel - a testalkatodnak megfelelően - hány sorozatot érdemes végezned. Ne feledd: ha erősítesz, nagyobb súlyokkal kell dolgoznod, és kevesebb sorozatot kell csinálni egy-egy gyakorlatból - ekkor lesz látványos az eredmény.
Tipp:
Az edzések mellett fogyassz nagy mennyiségű, fehérjében gazdag élelmiszert: húst, tojást, sajtokat, fehérjetartalmú italokat. Tévhit, hogy a szénhidrát fogyasztása tilos: barnarizst, hajdinát és egyéb, magas rosttartalmú élelmiszert fogyasztva könnyebben elérheted a kívánt hatást.
3. Ha szálkásítani szeretnél
Ha úgy érzed, hogy nincs rajtad pluszkiló, de szeretnéd, hogy izmaid is látványosak, ugyanakkor nőiesek legyenek, szálkásítanod kell. Ez legalább olyan nehéz, mint fogyni, hiszen itt is fokozottan oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra és a testedzésre.
A Te sportod:
Ha szálkásítanád az izmaidat, akkor kis súlyokkal érdemes megdolgoztatni őket. Az optimális súly az, amellyel képes vagy tízszer egymás után nagyobb erőlködés nélkül elvégezni az erősítő gyakorlatokat, miközben az izmaidat alaposan megdolgoztatod. A mozgás közben iktass be 20 másodperces pihenőket, és gyakorlatonként 3-4 sorozatot végezz, legalább 10 ismétléssel. Remek választás lehet a mélyizomtorna is, ahol saját tested súlyával, illetve kisebb súlyzókkal dolgozva formálhatod az alakodat.
Tipp:
Az edzés mellett fogyassz minél több fehérjét, de ne feledkezz meg a magas rosttartalmú ételekről sem - a brokkoli és a spenót kálium- és vastartalmának köszönhetően jótékonyan hat az izmokra is. Fogyassz telítetlen zsírokat - pl. olívaolaj, lenmagolaj -, és mellőzd az egyszerű szénhidrátokat, mint pl. az édességek, kenyér- és tésztafélék.
4. Ha hajlékonyabb szeretnél lenni
A hajlékonyság függ a genetikai adottságoktól, de emellett más tényezők is befolyásolják az izmok lazaságát. Ha savasító ételeket fogyasztasz, nem nyújtasz megfelelően edzés után, és sok stressz ér, ne csodálkozz, ha a lábad ujját sem tudod megérinteni.
A Te sportod:
Ha nyújtani szeretnél, válaszd a stretching órát: itt rugózásos és rugózás nélküli - statikus - gyakorlatok ismétlése segíti az ínszalagok ellazulását. A jóga is remek választás, de figyelj arra, hogy kezdőként ne a legnehezebb jógaórán vegyél részt. A nyújtás egyik alapelve, hogy megismered a saját határaidat: ennek érdekében apró, kis mozdulatokat végezz.
Tipp:
Figyelj arra, hogy nyújtás előtt - mint bármilyen más edzést megelőzően - melegíts be! Fokozhatod izmaid lazaságát, ha kevesebb húst és lehetőleg minél több zöldséget, csírát és rostban gazdag élelmiszert fogyasztasz.
Lássuk, mennyi kalóriát égethetsz el 60 perc alatt!
Futás - 600 kcal
Úszás - 550 kcal
Biciklizés - 450 kcal
Spinning - 700 kcal
Step aerobik - 600 kcal
Gyaloglás - 350 kcal
Ellipszis tréner - 400 kcal